İzmir Diş Teli Tedavisi ve Ortodontist Dr.Dt.Kutay Gürel Hakkında
Çocuklarınızın diş sağlığına önem veriyor ve çocuğunuzun diş teli tedavisi için uzman bir klinik arıyorsanız, Dr. Dt. Kutay Gürel Diş Kliniği, çocuklarda diş teli tedavisi konusunda uzmanlaşmış bir klinik olarak İzmir Çiğli'de hizmet vermektedir. Klinik deneyimli bir ekibe sahiptir ve en son teknolojik yenilikleri kullanarak diş teli tedavisi sürecini konforlu ve etkili hale getirmektedir.
Ayrıca, çocukların ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş bir diş teli tedavisi yaklaşımı sunarak, tedavi sürecinde çocukların daha rahat hissetmelerini sağlamaktadır.Peki, çocuklarınızın diş teli tedavisi süreci nasıl işliyor?
Yazımızın devamında, Dr. Dt. Kutay Gürel Diş Kliniği'nin diş teli tedavisi hizmetleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Çocuklarda Diş Teli Tedavisi Nasıl Olur?
Ebeveynlerin en titizlendiği konu hiç kuşkusuz çocuklarıdır. Çocuklarda diş teli tedavisi; evladınızın çene yapısına, diş çapraşıklığına, büyüme gelişim ve yaşına bağlı olarak biz diş hekimleri tarafından planlanmaktadır. Çocuklarda diş teli tedavisi iki basamak şeklinde incelenebilir. Bunlardan birincisi erken ortodontik tedavidir. Diğeri ise sabit ortodontik tedavi yöntemleridir. Sırasıyla açıklamak gerekirse;
Erken Ortodontik Tedavi:
Süt dişleri ile beraber daimi dişlerin ağız içinde bulunduğu durumlarda uygulanan ortodontik tedavi biçimidir. Alt ya da üst çene gelişimi yetersiz ya da olması gerekenden fazla bir çene büyümesi varlığında erken ortodontik tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır.
Erken ortodontik tedavide kullanılan çene aparatları çoğunlukla 6-12 ay arasında kullanılır ve çoğunlukla takılıp çıkarılan sabit olmayan yapılardır.
Sabit Ortodontik Tedavi:
Çocuklarınızın süt dişleri tamamen düştükten ve daimi dişleri ağız içinde sürdüğü andan itibaren uygulanan tedavi yöntemidir. Sabit ortodontik tedavi hakkında daha fazla bilgi almak için sitemiz içinde bulunan tedaviler bölümündeki ortodonti yazımızı okumanızı öneririm.
Çocuklar Neden Diş Teline İhtiyaç Duyar?
Öncelikli olarak çocuklarda diş teli tedavisinin amacı; evladınız gülümsediğinde daha özgüvenli gülümsemesini sağlamaktır. Biz diş hekimlerinin fonksiyon olarak nitelendirdiği çiğneme aktivitesini doğru şekilde yapmasını sağlamak bir diğer önemli husustur. Evladınızın diş teline ihtiyaç duyduğunu nasıl anlayacağınız konusuna gelecek olursak;
Parmak emme alışkanlığı 8 yaşına kadar devam eden çocuklarda
Kalıtımsal sendromlu çocuklarda
Ağız ve diş yaralanmaları sonucu erken diş kaybı sonucu çenelerde gelişim geriliği yaşayan çocuklarda
diş teli ihtiyacı olabilir ve bunun için biz diş hekimleri ile iletişime geçilmelidir.
Çocuklarda Diş Telinin Faydaları Nelerdir?
Bu yazımızın bu paragrafına ağaç yaşken eğilir atasözüyle başlamak isterim. Erken yaşta diş fırçalama alışkanlığı kazanan çocuklar aslında biz yetişkinlerden daha dikkatli olabiliyorlar ve daha iyi bile takip edebiliyorlar diş ve çene gelişimlerini.
Ortodontik tedavi ile çocukların yetişkin olduklarında, ömürleri boyunca daha özgüvenli gülümsemelerini sağlamış oluyoruz. Teknik olarak biz klinisyenlerin dikkat ettiği diğer konular ise yutkunma, nefes alma ve dil hareketlerininde doğru yapılmasını sağlamak oluyor
Çocuklarda Diş Teli İçin En Uygun Yaş Nedir?
Yukarıdaki yazımızda da bahsettiğim üzere eğer evladınızda parmak emme alışkanlığı, çene gelişim deformitesi ve kalıtımsal bir rahatsızlığı yoksa erken ortodontik tedavi gereksinimi olmayacaktır. Büyüme gelişiminin en üst düzeyde olacağı 12-14 yaş bandı sabit ortodontik tedavi için en ideal zamanlar olacaktır.
Daha açıklayıcı olmak gerekirse çocuğunuzun tüm süt dişlerinin dökülüp yerine daimi dişlerin geldiği dönem sabit ortodontik tedaviye başlamak için en ideal dönemdir.
Çocuklarda Diş Teli Fiyatları Ne Kadardır?
Çocuklarda yapılabilen iki temel basamak tedavi yönteminden yazımızın en başında açıklamıştım. Erken ortodotik tedavi maliyetleri sabit ortodontik tedavi yöntemlerine göre ekonomiktir. Ancak erken ortodontik tedavi gören çoğu çocuk hastamızda ileride sabit ortodonti yapılması gereken bireyler olacaktır.
Tedavi fiyatları kullanılacak olan tekniğe, evladınızın diş çapraşıklık miktarına ve çene yapısına göre farklılık gösterebilir. Bu sebeple randevu oluşturup muayenenizi yaptıktan sonra fiyat bilgisi vermek çok daha doğru olacaktır.
Diş Teli Takan Çocuklar Hangi Yiyecek İçeceklerden Uzak Durmalıdır?
Diş teli kullanan her birey gibi çocuklarda ağız hijyenlerine dikkat etmeli ve ortodontistlerin önerileri doğrultusunda ara yüz fırçaları dahi kullanmaları gerekir. Tüketilmesi sakıncalı gıdalar ise;
Şekerli jelibon ve drajeler
Patlamış mısır
Asit oranı ve şeker oranı yüksek içecekler
Sert kuruyemişler
Paketli cipsler
olarak sıralanabilir.
Çocuklarda Diş Teli Alerjisi Görülür Mü?
Kullanılan hiçbir FDI ve ADA onaylı diş teli asla alerjik reaksiyon oluşturmaz. Bu sebeple patentli diş telleri güven ile kullanılabilir.
Çocuklarda Diş Teli Takılması için En Erken Yaş Nedir?
Sabit diş tellerinin takılma yaşı ideal olarak ağızda tüm süt dişlerin düşüp yerine daimi dişlerin gelmesi ile gerçekleşir. Ancak ileri çene deformitesi yaşayan minikler için erken ortodontik tedavi olarak nitelendirilen ve çene gelişimine istenilen şekilde yön veren takılıp çıkarılan apareyler mevcuttur.
Bu sebeple, muhakkak diş hekiminize evladınızı genel diş gelişimi için muayene ettirmenizi öneririm.
Çocuklarda Diş Teli Uygulaması Acıtır mı?
Diş telleri ilk takıldığında ağızda yabancı bir cisim ağız içinde olacağından ilk zamanlar garipsenebilir. Ağrı ise çok çok nadir olmakla beraber ilk 1-2 gün olabilmektedir. Ancak bu durum kısa süreli olacaktır.
Çoğunlukla böyle bir durum ile karşılaşılmaz bile. Diş tellerinin yanağa battığı hissi de yine ilk uygulama esnasında gerçekleşebilir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında biz diş hekimleri ortodontik wax dediğimiz yumuşak mumlar verir ve oluşan şikayetin önüne geçmiş oluruz.
Çocuklarda Diş Teli Uygulaması Ne Kadar Sürer?
Çocuklarda diş teli uygulama süresi evladınızın çene gelişimi, diş dizi ile yakından ilişkilidir. Ortalama süre vermek gerekirse 1 sene ile 2 sene arasında tedavi süreleri olur.
Çocuklarda Diş Teli Takılıyken Nasıl Ağız Hijyeni Uygulanmalıdr?
Tel tedavisi gören tüm bireyler içinde geçerli olacak ve olmazsa olmazımız iyi bir ağız hijyenidir. Ortodontik amaçlı geliştirilen diş fırçaları mevcuttur ve mümkünse onlar tercih edilmelidir. Bununla beraber eletrikli diş fırçaları ve manuel diş fırçaları da kullanılabilir. Diş fırçası orta sertlikte olmalı ve diş fırçası kıl demetleri ince ve düz olmalıdır.
Diş fırçası ile beraber ara yüz fırçası kullanımı da tüm ortodontik tedavi gören hastalarımıza önerdiğimiz gibi çocuklara da öneririz ve kullanmaları için motive ederiz. Dişler ve diş telleri günde 2-3 kez fırçalanmalı ve arayüz fırçaları yine düzenli olarak kullanılmalıdır.
Comentarios